Secanspalenwand

Een secanspalenwand is een grond- en waterremmende beschoeiingswand die bestaat uit aaneensluitende betonnen palen (met overlap). Dit type wand bestaat uit ‘secanspalen’ en kan ook een dragende functie hebben.

De secanspaal wordt, net als de verbuisde boorpaal, uitgevoerd met een eindeloze schroef, onderaan uitgerust met een speciale betonneerkop. Deze spiraalboor is over de volledige lengte voorzien van een mantelbuis. Om de typische overlapping van een secanspaal te kunnen uitvoeren, wordt een speciale snijkroon op de mantelbuis gemonteerd.

Een dubbele boortafel brengt de uitwendige boorbuis en de inwendige schroef gelijktijdig tot op de gewenste diepte.

Bij het uitvoeren van de secanspalen wordt de grond opgeboord, door de voerbuis naar boven getransporteerd en uitgeworpen door een opening bovenaan de mantelbuis. De mantelbuis rond de schroef is noodzakelijk om iedere grondontspanning en zijdelingse wegpersing tijdens het boren en betonneren te vermijden.

Het betonneren gebeurt onder gecontroleerde druk door de holle as van de schroef. Tijdens het betonneren wordt de volledige boorcombinatie langzaam terug opgetrokken.

De secanspalenwand bestaat uit primaire en secundaire palen. Na uitvoering van de primaire palen zorgt de speciale snijkroon voor een kwalitatieve oversnijding om de secundaire palen uit te voeren. De as op as afstand tussen de palen kan gekozen worden, maar bedraagt meestal 50mm. De secundaire palen krijgen na betonnering over de nodige lengte een wapeningskorf of staalprofiel.

Deze techniek kan tot op enkele cm van de gemeenschappelijke muur van aanpalende gebouwen uitgevoerd worden.

Voordelen

  • Grondkerend en waterremmend
  • Trillings- en schokvrij
  • Plaatsing tot zeer dicht tegen het dagvlak van gemeenschappelijke muur mogelijk
  • Kan dienen als verloren bekisting
  • Kan een dragende functie hebben

Afmetingen

Ø 42, 52, 62 cm tot een diepte van 22 meter
Ø 75, 88 cm tot een diepte van 18 meter
Ø 100, 120 cm tot een diepte van 14 meter